Kenontulokset.com

Historian suurimmat Eurojackpot-voitot

Eurojackpot on suomalaisille tuttu eurooppalainen lottopeli, joka tarjoaa pelaajille mahdollisuuden voittaa suuria rahapalkintoja arvaamalla oikein useita numeroita. Peli käynnistettiin maaliskuussa 2012 ja se on yksi Euroopan suosituimmista lotoista. 

Eurojackpotia hallinnoi useiden Euroopan maiden yhteistyönä perustettu organisaatio. Arvontaan osallistuu useita Euroopan maita, ja suurimmat voitot voivat mennä pelaajille eri maista samanaikaisesti. Pelaajat voivat ostaa lottokuponkeja missä tahansa mukana olevassa maassa, ja voitot jaetaan kaikkien osallistuneiden kesken. Arvonnat suoritetaan perjantaisin.

Pelin perusidea on valita viisi päänumeroa väliltä 1-50 ja kaksi lisänumeroa väliltä 1-10. Arvonta suoritetaan kerran viikossa perjantaisin Helsingissä, Suomessa. Kuten muutkin rahapelit netissä, myös Eurojackpotia on mahdollista pelata verkossa kätevästi.

Voittajat määritetään sen perusteella, kuinka monta numeroa pelaaja on arvannut oikein. Jos päävoittoa ei voiteta, se kasvaa seuraavassa arvonnassa, kunnes joku voittaa sen. Eurojackpotin päävoitto on rajattu nykyään hurjaan 120 miljoonaan euroon. Sen summan yli päävoitto ei siis enää nouse. Lisäksi on muita voittoluokkia, joten pelaajilla on mahdollisuus voittaa pienempiäkin palkintoja.

Pelin historia

Eurojackpot syntyi Euroopan eri maiden lottojärjestäjien yhteistyönä, ja sen tarkoituksena oli tarjota suurempia voittopotteja kuin monissa kansallisissa lotoissa. Ajatus Eurojackpotista syntyi 2000-luvun alkupuolella, kun useat eurooppalaiset maat pohtivat tapoja luoda suurempi ja houkuttelevampi lottopeli.

Ensimmäinen askel kohti Eurojackpotin perustamista otettiin vuonna 2011, kun seitsemän maata allekirjoitti sopimuksen uuden lottopelin perustamisesta. Näitä maita olivat Saksa, Tanska, Italia, Suomi, Alankomaat, Slovenia ja Viro.

Peli käynnistettiin virallisesti maaliskuussa 2012. Eurojackpotin idea oli tarjota suurempia voittoja ja mahdollisuus voittaa useammalla pelaajalla verrattuna muihin kansallisiin lottoihin. Peli suunniteltiin aluksi kilpailemaan Euroopan toisen suuren lottopelin, EuroMillionsin, kanssa. Eurojackpotin vetovoimaa lisäsi se, että voitot voivat kasvaa suuremmiksi, kunnes joku voittaa.

Päävoittoja

Esimerkiksi Suomi, Saksa ja Tanska ovat olleet maita, joista on tullut useita Eurojackpot-voittajia, mutta voittoja on jaettu laajasti eri puolille Eurooppaa. Pelin suosion on ollut tapana kasvaa aina niissä maissa, missä maissa päävoitot ovat osuneet kohdilleen. Päävoitto 120 miljoonaa euroa on osunut kahdesti Saksaan ja kerran Tanskaan. Suomeenkin on saatu useita jättipotteja. 

Suurin Suomessa lunastettu voitto oli vuonna 2019, kun Siilinjärveläinen kimppaporukka haali itselleen 91,9 miljoonan potin. Tämä tosin jouduttiin jakamaan 50 osaan, mutta silti jokainen osallistuja sai mojovan kesärahan itselleen.

Suomessa eurojackpotattiin vuonna 2019 myös päävoitto, joka tuolloin oli 90 miljoonaa euroa. Tämäkin meni porukkakupongille, joka jaettiin 5 hengen kesken. Suurin yksittäisen henkilön saama voitto menee tamperelaisen onnekkaan pelaajan nimiin. Hän sai 87 miljoonaa euroa puhtaana käteen vuonna 2017. Lisäksi useita noin 40 miljoonan euron voittoja on saatu Suomeen Eurojackpotista.

Verotus

Eurojackpot-voittojen verotus riippuu siitä maasta, jossa voitto on saatu, ja se voi vaihdella merkittävästi eri maiden välillä. Eurojackpot on monikansallinen lottopeli, ja voitot jaetaan pelaajien asuinmaiden verolakien mukaisesti. Joissakin maissa voitot saattavat olla verovapaita, kun taas toisissa ne voivat olla veronalaista tuloa.

Esimerkiksi Suomessa Eurojackpot-voitot ovat verovapaita, mikä tarkoittaa, että pelaajat voivat pitää kaikki voittosummat itsellään ilman, että heidän tarvitsee maksaa voitoista veroa. Toisaalta joissakin muissa maissa voitot voivat olla veronalaista tuloa, ja voittajien on maksettava veroa voittosummasta.

Eurojackpotin suosio on kasvanut vuosi vuodelta, mutta vielä se ei ole rivien ostomäärissä lyönyt omaa kansallista lottoamme. Kenties tulevaisuudessa suomalaisia houkuttelee enemmän suuremmat potit. Eurojackpotin päävoitto on yleensä moninkertainen Veikkauksen Lottoon verrattuna, mutta toki pelaajiakin on toki huomattavasti enemmän Euroopan laajuisesti.